Lapostető szigetelés


A tetőfelújítások során leggyakrabban végzett munkálat a tetőszigetelés kijavítása, beleértve a hő-, és vízszigetelést egyaránt. Ennek oka, hogy a tetőszigetelés állandó jelleggel ki van téve az időjárás viszontagságainak. Az eső, hó, jégeső, UV sugárzás, kemény mínuszok, vagy a tikkasztó hőség előbb-utóbb megteszik hatásukat, a szigetelés meggyengül, meghibásodik és cserére, javításra szorul. A szigetelés megújítását nem érdemes halogatni, amint észleljük a problémát, rögtön szakemberekhez kell fordulni, hiszen a beszivárgó víz az egész épület szerkezetében komoly károkat okozhat, míg a megfelelő hőszigetelés hiánya miatt a fűtésre fordított kiadások az egekbe szökhetnek. 

SPC ISOLATE Hungary Kft. lapostető szigetelés Budapest városában és az egész országban egyaránt.

KAPCSOLATFELVÉTEL

lapostető hőszigetelés szakszerűen kialakított tető

Lapostető alkalmazási területei


Lapostetőkkel leggyakrabban ipari csarnokok, raktárépületek, iskolák, bevásárlóközpontok, sportcentrumok esetében találkozhatunk, de egyre elterjedtebb megoldást jelent lakóházak kivitelezése során is. Mivel hatalmas felületről beszélünk a nem megfelelő hő-, és vízszigetelés komoly problémákat okozhat, hiszen egyrészt ez óriási hőveszteséggel, így pedig magas fűtésszámlákkal jár, másrészt a beázás okán hamar elkezdődik a gombásodás, penészedés, ami egészségügyi szempontból veszélyes, de maga az épületszerkezet is meggyengülhet. A lapostetők hatékony, tartós és biztonságos hő-, és vízszigetelésével az épület üzemeltetője rengeteg energiát és pénzt takaríthat meg.

A lapostetős födémszerkezetnek nagyon sokféle igénybevételnek kell megfelelnie, így többféle szerkezeti kialakítás is szóba jöhet. Ehhez azt is mérlegelni kell, hogy szeretnénk-e valamilyen módon kihasználni a lapostető adta lehetőségeket, például járható terasztető, zöldtető, parkolótető kialakításával, vagy egyszerűen csak nem járható szerkezeti rétegrendben gondolkodunk. Bármelyik megoldás mellett is tesszük le a voksunkat, épületszerkezettanilag és épületfizikailag a leghatékonyabb felépítés az úgynevezett egyhéjú, fordított rétegrendi szerkezetkialakítás. Ez röviden azt jelenti, hogy a lapostető hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el.

Lapostető szigetelés, hogyan érdemes megvalósítani?


Napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően rengeteg lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy valóban minőségi, hosszú évtizedekig helytálló tetőszigetelést építhessünk. Számos gyártó megannyi alapanyagai, termékei közül válogathatunk. Ráadásul a különböző eljárások, technikai újítások is sok új lehetőség előtt nyitnak ajtót. 

Szerkezeti felépítés szerint a lapostető lehet kéthéjú hidegtető, vagy a már említett egyhéjú melegtető. Az előbbi esetében a tető két rétegre osztható, az első héj a teherhordó födémszerkezet, a második héj pedig a vízszigetelést hordó aljzat. A két réteg között pedig egy átszellőztetett légréteg helyezkedik el, hőszigeteléssel kiegészítve. Ezzel szemben az egyhéjú komplett szerkezeti rétegrendben nincs átszellőztetett légréteg.

A lapostető szigetelés a szerkezeti rétegrendtől is függ. A szerkezeti rétegrend kialakítása szerint a lapostető lehet egyenes rétegrendű, vagy fordított rétegrendű. Egyenes rétegrend esetében a lapostető hőszigetelése a vízszigetelés alatt helyezkedik el. Ez a megoldás azonban nem túl hatékony a lapostető vízelvezetés és hőszigetelés szempontjából sem. Ennek oka, hogy a vízszigetelés nagy hőmérséklet-ingadozásnak van kitéve, ami hamar tönkreteheti azt, így a lapostető vízelvezetés képessége is jelentősen romlik. Ráadásul ilyenkor a hőszigetelés alá és fölé is szükséges páratechnikai rétegek beépítése és kiszellőztetése. Ez azonban nem egyszerű feladat, rendkívül megnehezíti a kivitelezést.
Ezzel szemben a fordított típusú rétegrend épületfizikailag, a lapostető vízelvezetés és hőszigetelés szempontjából is remek megoldást jelent.

A fordított rétegrend előnyei


A fordított rétegrend esetében a vízszigetelés védve van a mechanikai károsodásoktól, mind az építési idő alatt, mind a későbbiek során, így a lapostető vízelvezetés garantáltan megállja helyét hosszú éveken keresztül. Nem áll fenn szélsőséges hőterhelés és UV sugárzás sem éri. A kiépítése is egyszerű, nem kell a páratechnikai rétegek tervezésével, kivitelezésével foglalkozni, illetve egy későbbi tetőfunkció változtatás során is könnyen meg megvalósítható az átépítés. 

Alapanyagok és eljárások


  • Vízszigetelés

A vízszigetelés kétséget kizáróan az egyik legfontosabb dolog, amire figyelmet kell fordítani tetőfelújítás során. A víz az épületek egyik legnagyobb ellensége, hatalmas precizitással kell eljárni. Ma már olyan alapanyagok és eljárások állnak rendelkezésünkre, melyek effektívek, költséghatékonyak, ráadásul környezetkímélőek is. A legnépszerűbb vízszigetelők közé tartozik a már régóta alkalmazott és jól bevált bitumenes vízszigetelés, vagy az egyre inkább feltörekvő műanyag alapú szigetelőrendszerek, ezen belül is a PVC. Napjainkban az előre legyártott bitumenes, vagy műanyag lemezeket a gyártók által javasolt módszerrel rögzíteni kell az előkészített felületre. Hatékony és tartós megoldást kínálva ezzel. 

  • Hőszigetelés

A vízszigeteléssel szorosan összefügg, és nem kevésbé fontos a megfelelő hőszigetelés kialakítása sem, hiszen energetikai szempontból koránt sem mindegy ennek minősége. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet a lapostetők, mint épülethatároló szerkezetek esetében U ≤ 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényezőt határozza meg követelményértékként.
Akárcsak a vízszigetelés esetében, itt is több opció áll rendelkezésre. Fordított rétegrend esetében a hőszigetelés lesz a tető legfelső rétege, így a lapostető hőszigetelése csak speciális anyagjellemzőkkel rendelkező, tanúsított alapanyagokkal valósítható meg. Sokféle alapanyag és eljárás közül válogathatunk, attól függően, hogy milyen típusú épületről van szó, mi a legfőbb funkciója és még sorolhatnánk. Legnépszerűbb alapanyagok között találhatjuk a kőzetgyapotot, vagy másnéven ásványgyapotot, de az üveggyapot is nagyon közkedvelt, nem beszélve az egyre inkább használatos hungarocellről. Mivel a fordított rétegrendben a lapostető hőszigetelés a vízszigetelés fölé kerül, így kettős feladatot lát el, hiszen nem csak a hőtartásért felel, de a vízszigetelést is védi a külső behatásoktól. 

a lapostető hőszigetelése akár utólag is megvalósítható

A lapostető utólagos hőszigetelése kifejezetten ajánlott minden ingatlantulajdonos számára, legyen az családi ház, üzlethelyiség, üzem, vagy bármi, hiszen a lapostető szigetelés modernizálásával nem csak rengeteg pénzt spórolhat meg, de növelheti az épület értékét, és ideálisabb lakó-, vagy munkakörülményeket biztosíthat. A lapostető utólagos hőszigetelése kétféle módon is elvégezhető, attól függően, hogy a tető vízszigetelése milyen állapotban van.

  • Ennek jegyében a lapostető hőszigetelése során az egyik opció a lejtésképzés nélküli hőszigetelés, amikor is a vízszigetelés lejtésviszonyai megfelelőek és nincs szükség teljes vagy részleges cserére. Mint arról már szó esett, a hőszigetelés kialakításakor többféle alapanyag közül lehet válogatni, de a leggyakrabban alkalmazott anyag általában az extradurált polisztirolhab, vagy kőzetgyapot mely minőségének köszönhetően szavatolja a megfelelő szigetelőképességet hosszú évekig, évtizedekig. 
  • Lapostető hőszigetelés kivitelezésére a másik lehetőség a lejtésképzéssel történő utólagos lapostető szigetelés.

Lapostető szigetelése funkcionalitás függvényében


Járható lapostető szigetelése

1.    Kihasznált tetők

Főleg a nagyvárosi környezetben örvend nagy népszerűségnek a lapostetők különböző célokra való alkalmazása. A járható tetővel további hasznos területek nyerhetők, amelyet tetőkertként, teraszként vagy akár játszótérként lehet hasznosítani. Ezesetben fokozott figyelmet kell fordítani a víz-, és hőszigetelésre, mivel egyes burkolatok kevésbé nyújtanak védelmet, mint mások. De ezek a buktatók szintén elkerülhetők fordított rétegrenddel, Így bármilyen tetőburkolat választható anélkül, hogy a vízszigetelő réteg sérülne. Ráadásul a felső réteg bármikor könnyen eltávolítható és helyettesíthető másikkal. 

2.    Zöldtető

Alapvetően a zöldtető is a járható tető kategóriájába tartozik, de mégis egy speciálisabb tetőtípust jelent. A zöldtetővel nagyon látványosan ötvözhető az esztétikum, a környezettudatosság, és az életminőség, közérzet javítása. A betondzsungelben a nyári hőségben , a zöldtető stabil hőmérsékletet tart és javítja az épület körüli levegő minőségét. A kivitelezési költségek hamar megtérülnek a jobb hő- és hangszigetelés, valamint a magasabb energiahatékonyságnak köszönhetően, azonban ez csak akkor biztosítható, ha kiváló alapanyagokkal történik a lapostető szigetelése.

3.    Parkolótető

A nagyvárosokban a lapostetők, mint parkolók használata nem ritka látvány, főleg nagyobb bevásárlóközpontok, plázák esetében. Ilyenkor azonban a lapostető szigetelése komoly terhelésnek van kitéve. Fokozottan védeni kell a hő-, és vízszigetelést a mechanikai sérülésektől, így a várható terheléseknek fontos szerepe van a megfelelő hőszigetelés megválasztásában. A várható terheléstől és a felső réteg típusától függően nagyon magas 500-700 kPa nyomószilárdsági jellemzőkkel rendelkező hőszigetelést kell beépíteni. Az ilyen jellegű lapostető szigetelés Budapest vagy más vidéki nagyváros esetén is igen gyakori elvárás, hiszen sok bevásárlóközpont található ezeken a helyeken.

Nem járható lapostető

Ahogy azt neve is elárulja, a nem járható lapostetőknek nincs többletfunkciója, általában ipari, vagy egyéb gazdasági épületeknél fordulnak elő. Egyetlen funkciójuk, hogy megóvják az épületet a víz bejutásától, illetve a mechanikai és hőhatások ellen védelmet nyújtsanak, ezt pedig a már többször is említett fordított rétegrendű lapostető szigetelés kialakításával érhetjük el.

lapostető hőszigetelés, vízszigetelés kivitelezést vállalunk az egész országban

Lapostető szigetelés Budapest városában és az egész országban


Ha az Ön birtokában is van olyan ingatlan, amelynek tetőszerkezete felújításra szorul, elavult a szigetelése, netán egy teljesen úgy épület víz-, és hőszigetelésének kialakítására keres profi szakembereket, akkor mi vagyunk az ön emberei. Szolgáltatásaink közé tartozik többek között a lapostető szigetelés Budapest városban és környékén, de vidéken, az ország bármely részén számíthat munkánkra. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink szakmai tapasztalatával és ügyfélbarát hozzáállásával biztosan elégedett lesz, segítünk megtalálni az Önnek leginkább megfelelő megoldást! 

KAPCSOLATFELVÉTEL

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!