Aljzat szigetelés


A XXI. századi építészetben egyre nagyobb hangsúly kerül az energiatakarékosságra, környezetvédelemre. Ennek megvalósításához rengeteg eszköz és lehetőség áll rendelkezésünkre, kezdve a megújuló energiaforrások alkalmazásától az épületszerkezeti sajátosságokig. És, hogy mit is értünk utóbbi alatt? Az alábbi cikkben részletesebben kitértünk arra, hogy miért van szükség jó minőségű hő-, és vízszigetelésre, nem csak az energiatakarékosság és környezetvédelem jegyében, hanem az épületek tartósságának szempontjából is. 

Alépítményi szigetelés


Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a falak, nyílászárók, tetőtér megfelelő szigetelése megkérdőjelezhetetlen, hiszen ennek hiányában nem csak komfortérzetünk szenvedne csorbát, de hatalmas pénzkidobásról is beszélhetnénk. A családi házak, társasházak, panelek, irodaházak, iskolák, üzemek stb. fenntartása csak akkor lehet gazdaságos, és persze környezetbarát, ha a hő-, és vízszigetelés magas színvonalú, időt álló és jól kiépített. Sokan azonban megfeledkeznek róla, vagy kevésbé tartják fontosnak az aljzat szigetelés kiépítését, pedig ez épp olyan lényeges, mint az előbbiekben felsorolt szigetelendő felületek. 

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Aljzat vízszigetelés

Alépítményi szigetelésnek nevezzük a talajjal érintkező épületszerkezetek, illetve az azok által határolt helyiségek szigetelését. A nedvesítő hatások között megkülönböztetünk talajpárát, talajnedvességet és talajvizet. Ez az egyik legfőbb csoportosítási alapja az alépítményi szigeteléseknek is. 

fontos a megfelelő aljzat szigetelés

A vízszigetelés célja mindhárom esetben, hogy az épületszerkezetet, valamint a belső tereket megóvja a nedvességtől. A legegyszerűbb a talajpára elleni szigetelés, ezt legtöbb esetben önmagában nem is kell kialakítani. Ugyanis a talajnedvesség elleni szigeteléssel orvosolni lehet az épületszerkezeteken lecsapódó nedvesség, azaz a pára problémáját is. A talajnedvesség elleni aljzat szigetelés azonban már más tészta. Az ilyen jellegű aljzatbeton szigetelés, lábazati vízszigetelés akadályozza meg, hogy az épületszerkezetekbe pl.: alaptest, pincefal, padlók stb., a talajból kapilláris nedvesség szívódjon be. Előfordul, hogy az épületszerkezetre ható víznyomást is fel kell venni, ami komoly kihívást jelent, és nagyobb szakértelmet igényel az aljzatbeton vízszigetelés kiépítésekor.

Egy épületet alapvetően három irányból érhet víz, mégpedig alulról, azaz a talaj felől; a talajszint felett, például a falakban áramló víz által; és persze felülről, a tető irányából. Az épületekben, lakásokban a nedves falak sok kellemetlenséget okoznak. Romlik az épület hőszigetelő képessége, növekszik a fűtés energiaigénye, valamint a felújítások gyakorisága, s csökkenhet az ingatlan értéke is. A talajvíz okozta falnedvesedést könnyű felismerni. A ház falain jól láthatóan, magasra felkúszik a nedvesség, a fal ledobja a vakolatot. Ezzel pedig együtt jár a penészedés, dohos szag, belső vakolat hullása. Nem beszélve arról, hogy a nedvesség átterjed a padlóra, bútorokra. A rossz minőségű aljzat vízszigetelés utólag is kijavítható, azonban ez valódi szakértelmet és tapasztalatot igényel, így csak professzionális, ezzel foglalkozó vállalkozásokat érdemes megbízni erre a feladatra. 

Minden új épület esetén gondoskodni kell a megfelelő aljzatbeton vízszigetelés, lábazati vízszigetelés kivitelezéséről, hiszen a szigetelőrendszernek védelmet kell nyújtania a környezeti hatásokkal szemben, méghozzá hosszútávon, mert ezek javítása később komoly költségeket is jelenthetnek, főleg az aljzatbeton szigetelés esetén.

A nagyobb méretű, akár többszintes mélygarázs építése során hatványozott fontosságú a százszázalékos szigetelés, ugyanis ennek akár több szintje is a talajvízszint alatt lehet. Itt már elsődleges szempont a talajvíznyomás elleni szigetelés is, azonban kisebb pincék esetében sem érdemes ezt félvállról venni. 

Gyakran előforduló fogalom a talajpára elleni szigetelés is ebben a témában. Lényegében a talajpára és talajnedvesség elleni szigetelések kialakítása megegyezik. Mivel a talajnedvesség ellen irányuló aljzat szigetelés mondhatni egy nagyobb veszélyforrás elhárítására irányul, ezzel együtt a talajpára elleni szigetelés is megoldható. Kifejezetten csak talajpára elleni aljzat szigetelés ritkán készül.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Aljzat hőszigetelés

Szakértők kutatásai szerint egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át, így érdemes az aljzat hőszigetelés megfelelő kialakítására nagy hangsúlyt fektetni.  Az aljzatbeton hőszigetelés nagyvonalakban nem más, mint a földszinti padlóburkolat alatt található szigetelés, az aljzat szigetelés egyik válfaja. Az aljzatbeton szigetelés fő feladata a talajon lévő padlóburkolat, illetve a pince, mélygarázs stb. hő-, és vízszigetelése.
Persze nem ez az egyetlen szempont, hiszen emeletes házak, panellakások, társasházak esetében az emeletek közti födémek lépészaj kizárására is szolgálnak, tehát a hangszigetelésben is szerepet játszik. 

A régebbi, akár előző században készült épületek esetében gyakran előfordul, hogy az aljzat vízszigetelés, aljzat hőszigetelés részben hiányos, vagy épp teljességgel hiányzik, hiszen erre korábban nem fektettek kellő hangsúlyt. Napjainkban azonban az új építésű otthonok, üzemek, gazdasági épületek esetében már elsődleges szempontok között szerepel az aljzat szigetelése. Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy a lehetőség adott az utólagos aljzat szigetelés kiépítésére is. Több alapanyag közül válogathatunk, de természetesen nem érdemes mellőzni a minőségi gyártmányokat, mert csak így garantálható, hogy az aljzat szigetelés hosszútávon el tudja látni, amire hivatott. A Jó minőségű lépésálló expandált (EPS), extrudált (XPS) polisztirol vagy kőzetgyapot hőszigetelések tökéletesen alkalmasak a fűtött aljzatok szigetelésére. A jelenlegi követelmény értékek eléréshez javasolt 10-15 cm vastag aljzat hőszigetelés, persze ezt a felhasznált alapanyagok is befolyásolják.

Lábazat vízszigetelés

A lábazati vízszigetelés is kétséget kizáróan az egyik legfontosabb szempont az építkezések során. Az épületek lábazatai szerkezetét is nagy gondossággal, precizitással kell hő-, és vízszigetelni. A lábazat az épületek egyik gyenge pontja a szigetelés szempontjából, hiszen ez az egyik legnagyobb hőhíd az épületekben, mivel itt találkozik a talaj, járda, falszerkezet stb. A hőhidak által sok energia távozhat feleslegesen az épületből, főleg fűtési szezonban, de nagyban hozzájárulnak a penészedés, gombásodás kialakulásához is. A lábazatot folyamatosan érik a környezeti, mechanikai hatások, úgy, mint a talajban lévő nedvesség, vagy vegyi anyagok, csapóeső, fizikai behatások stb. Nem véletlen, hogy a lábazat vízszigetelés az egyik legkritikusabb pontja az építkezéseknek.

az aljzat vízszigetelés egy fontos folyamat

Pincék szigetelése

A pince egyre inkább felértékelődik több szempontból is, hiszen így könnyen nyerhetünk plusz négyzetmétereket még akkor is, ha egy kisebb telekről beszélünk. A földszint alatti teret pedig igény szerint lehet különböző funkciójú helyiségekké alakítani, mint például műhely, dolgozószoba, konditerem, játékterem, garázs, spájz, vagy akár az egyre népszerűbb házi borospincék is helyet kaphatnak itt. A megfelelő aljzat vízszigetelés, és hőszigetelés éppen ezért kiemelt fontosságú. 
A talajjal érintkező pincefalnak és a pince padlójának is legalább 0,25 W/m2K hőátbocsátási tényezőt kell elérnie a 2020. december 31. utáni új építkezéseknél. 

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Utólagos aljzat vízszigetelés


Falak utólagos vízszigetelése

A falak és lábazatok szigetelése utólag is megoldható egyszerűbb módszerekkel is, ha régebbi elavult épületekről beszélünk. A házak falának átnedvesedését a benne lévő kapillárisok okozzák, amelyeken felszivárog a talajvíz. Ennek kiküszöbölésére többféle módszer is létezik, azonban a leghatásosabb és legkevesebb bontással járó utólagos szigetelési eljárás az injektálás. 
Az injektálással a falba, akár téglából, akár zsalukőből, akár betonból készült, egy a fal vízzáró képességét fokozó vegyi anyagot juttatunk. Az injektáló anyag egy olyan vegyi szigetelőszer, amely a falazatba juttatva megkeményedik ezzel elzárva a kapillárisokat, és víztaszítóvá téve a kezelt részeket. Ez jelentősen megnöveli a falszerkezet vízzáróságát, 

Lábazati vízszigetelés utólag

A lábazat vízszigetelés is megoldható utólag. A lábazat lényegében a homlokzati fal meghosszabbítása a talaj felé, ezért a homlokzat szigetelése során célszerű ezt is megújítani. Egyik legfontosabb szempont, hogy a lábazat és a homlokzati fal szerkezet hővezetési tényezője megközelítőleg egyforma legyen, hogy elkerülhessük a hőhidak kialakulását, vagy minimálisra csökkentsük ennek esélyét. Sok épületnél tapasztalható, hogy a lábazat síkja kintebb van, mint a homlokzat, ez azonban rendkívül rossz megoldás, hiszen a homlokzatról lecsorgó víz így könnyebben bejut a lábazatba. Az utólagos lábazat vízszigetelés vagy hőszigetelés kialakítása során is többféle alapanyag közül válogathatunk. 

Aljzatbeton szigetelés utólag

A padló alatt elhelyezkedő aljzatbeton szigetelés utólagos pótlása, vagy javítása a legnehezebb és legnagyobb felfordulással járó feladat, hiszen legtöbb esetben a padló, vagy a padlóburkolat felszedésére van szükség. Éppen ezért, ha teljes körű lakásfelújítás, vagy otthonépítés előtt áll, mindenképp érdemes sort keríteni egy kiváló minőségű, remek alapanyagokkal operáló aljzatbeton szigetelés kiépítésére, vagy felújítására. A profi szakemberek segítségével az aljzatbeton szigetelés is kivitelezhető. 

Aljzat szigetelés - Kérje profik segítségét!


Az aljzatbeton szigetelés, lábazati vízszigetelés, nem egyszerű feladat, akár teljesen új épületekről beszélünk, akár utólagos hő-, vagy vízszigetelésről. A megfelelő aljzat szigetelés nem hiányozhat egyetlen épületből sem, legyen az lakóház, gyár, iskola, irodaház stb. Ennek hiányában ugyanis, mint azt láthattuk, komoly problémákkal kell szembenézni, a nedvesség gyorsan tönkreteszi a falakat, épületszerkezetet, míg a nem megfelelő hőszigetelés következményeként rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon, ráadásul a környezetet is súlyosan károsítjuk ezáltal.

Egy minőségi alapanyagokból, precízen kiépített szigetelőrendszerrel azonban könnyen orvosolhatjuk ezt a problémát, akár utólag is. Nagyon fontos ugyanakkor az, hogy ezt minden esetben bízza szakemberekre, akiknek megvan ehhez a kellő szaktudásuk, tapasztalatuk és persze eszközeik. 

Az SPC-ISOLATE Hungary Kft. széles szolgáltatási palettáján is megtalálható az aljzat hőszigetelés, aljzat vízszigetelés, lábazati vízszigetelés stb. Ezekről weboldalunkon részletesebben is tájékozódhat, ahol olvashat egyéb jellegű szolgáltatásainkról is. Innovatív és elhivatott vállalkozásként igyekszünk minden ügyfelünk és partnerünk kívánságait, elképzeléseit a lehető legtökéletesebben megvalósítani, melynek záloga munkatársaink kiemelkedő szakmai tudása és rengeteg tapasztalata. 

Válassza Ön is az SPC-ISOLATE Hungary Kft-t, ha hő-, és vízszigetelés problémájának megoldásához keres megbízható, precíz és profi partnert! Ne késlekedjen, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Kapcsolat

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!

A tökéletes aljzatbeton szigetelés kiépítésének ismérvei


Házak építésénél és otthonok felújításánál egyaránt fontos a megfelelő szigetelőrétegek megléte az épület minden oldalán, hiszen ezek hiányában jelentős energiaveszteséggel számolhatunk. A lábazat vízszigetelés és az aljzat hőszigetelés elengedhetetlen tartozéka a komfortos beltérnek, illetve a kettő egymás nélkül elengedhetetlen a tökéletes aljzatbeton szigetelés megvalósításához.

Aljzat szigetelés, aljzat hőszigetelés
A lépésálló polisztirolhab táblák jó választásnak bizonyulnak majd a padló hőszigeteléséhez

A földszinti padlóburkolat alatti rétegekbe manapság egyre több minden kerül, egyre szélesebb körben terjed el például a padlófűtés beépítése. Aljzat hőszigetelés nélkül nem is érdemes padlófűtésben gondolkodni, mert csökkent hatékonyság mellett sokkal nagyobb energiaveszteséggel lenne csak működtethető. A hidegebb hónapokban, amikor már a fűtés is be van kapcsolva érezhető különbséget ad az aljzat szigetelés megléte vagy hiánya. Egyrészt a generált energia körülbelül egyötöde az aljzat felé távozik, másrészt pedig a talajpára elleni szigetelés nélkül nedvesség szivároghat a rétegek közé. Az aljzatbeton vízszigetelés új építésű lakásoknál már szinte kötelező kategóriába esik, régebbi házaknál azonban ez sok esetben nincs meg, így érdemes utólag beruházni a lábazati vízszigetelés kiépítésére. Legyen szó padlófűtés beépítéséről vagy egyszerű burkolatcseréről, az aljzatbeton szigetelés manapság már gyorsan kivitelezhető a korszerű alapanyagoknak és módszereknek köszönhetően.

Alapanyagok, minőségi kivitelezés és ár-érték arány az aljzat szigetelés terén


Sokak számára az aljzat vízszigetelés ára az elsődleges szempont, és ha ezt drágának találják, inkább bele sem vágnak a házuk szigetelésének megvalósításába. Hosszútávon azonban a lábazati vízszigetelés egy kifizetődő plusz, ami nem csak a házat óvja a környezeti viszontagságoktól, hanem a benne élőket is. Feltűnően sokat lehet lefaragni a fűtési költségekből, így szépen lassan visszahozza az árát az évek alatt.

Szigetelőlapok tekintetében szinte minden esetben valamilyen lépésálló polisztirolhab, illetve kőzetgyapot használata ajánlott. Nem igaz, hogy minél vastagabb a szigetelőréteg, annál jobban visszatartja a hőt, ezeket érdemes 10 cm vastagságban lefektetni a maximális hőtartó hatás eléréséhez. Azon sem érdemes spórolni, hogy mi magunk rakjuk le a megvásárolt szigetelőanyagot, vagy szakértő segítségét kérjük, hiszen ez utóbbi többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Egy hibásan kivitelezett talajvíznyomás elleni szigetelés például jobb esetben csak nem működik olyan hatékonyan, rosszabb esetben viszont átengedi a nedvességet a padló rétegei közé. Szakember nem csak az aljzat vízszigetelés kivitelezésében, hanem a szigetelőlapok és szükséges elemek kiválasztásában is nagy segítséget nyújthat, hogy minél több terhet levegyen a vállunkról.

aljzat hőszigetelés professzionálisan
A pontos kimérések és illesztések elengedhetetlen tényezői a tökéletes végeredménynek

Komfortos és vízálló az év minden napján


Az aljzat szigetelés kiépítésének láthattuk, hogy milyen sok pozitív tulajdonsága van, például télen még akkor is melegebb érzetű lehet a padló, ha nincs alatta padlófűtés. A korszerű polisztirol lapos szigetelőréteg kiváló hőmegtartó képességű anyag, ezért gyakran választják. Minőségi alapanyagok beszerzésével már félig nyert ügyünk van. Amennyiben különböző tárgyak, csövek helyezkednek el a szigetelések útjában, abban az esetben helyet kell csinálni a polisztirolhabban vágással. A jól kivitelezett padlószigetelés hideg időszakban tovább tartja majd meg a meleget, nyáron pedig segít a lassabb felmelegedésben, hogy mindig komfortos legyen az otthonunk hőérzete.

Aljzat szigetelést vállalunk!


Újonnan épülő házak szigetelésére, régi kivitelezésű épületek hő- és víz szigetelésének pótlására, bizonytalan eredetű és korú szigetelőrétegek felújítására keresse cégünket bizalommal! Szakértelemmel és tapasztalattal segítjük ügyfeleinket, hogy megvalósíthassák álmaik otthonát.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása