Ebben a cikkben:

Családi ház szigetelés a vizesedés ellen

2022. március 18.
54
családi ház szigetelése

A hiányzó vagy nem megfelelően kivitelezett családi ház szigetelés a falak nedvesedéséhez és felázásához vezethet, amelynek számos ismertető jele van: penész megjelenésével egyidejűleg dohos szag, falakon látható vizes foltok vagy rosszabb esetben lemálló vakolat. A legjobb megoldás, ha már az építkezéskor beépítésre kerül a megfelelő szigetelés, azonban lehetőség van utólagos szigetelésre is a szerkezet megóvása érdekében.

A penész mindig egyértelmű jele annak, hogy a kelleténél nagyobb nedvesség van jelen.

Mitől vizesedhetnek a falak?


A leggyakrabban tapasztalható jelenség valamilyen csapadék hullása, ami áztathatja a tetőt és a falakat, bejut a kis résekbe, azonban nem ez a leggyakoribb oka a falak ázásának. A jelenlévő talajvíz szinte láthatatlan, azonban hatása erőteljesen megérezhető, ha nem megfelelő a házak szigetelése. Ez az áramló víz kifejezetten nagy távolságokat képes megtenni a hidrosztatikai nyomás által, így képes a kapillárisokban áramolva átnedvesíteni a falakat. A rossz hőszigetelés és a nem megfelelő szellőzés emellett hozzájárulhat a képződő pára lecsapódásához, amelynek látható jele a penészfoltok megjelenése. A salétrom kivirágzása szintén a túlzott nedvességnek tudható be, amely nem orvosolható egy egyszerű újra vakolással, mert az csak látszólagos és rövidtávú eredményhez vezet. Ezekre a problémákra azonban egyaránt megoldást jelent az utólagos családi ház szigetelés, ami nem engedi tovább szabadon felszívódni a vizet a falakba.


Az alulról feltörekvő talajvíz ellen elengedhetetlen lépés az aljzat szigetelés megléte, hiszen a falak nedvesedése is nagy százalékban lentről felfelé történik meg. Építkezéskor vagy felújításkor szükséges felmérni az épületet érő nedvességhatásokat és jellemzőit, hogy igény szerint lehessen meghatározni milyen legyen a végleges aljzat szigetelés. Utólag is kivitelezhető részleges vízszigetelés vagy a meglévő, de hibás szigetelés kijavítása.

Házak szigetelése injektálással


Az utólagos családi ház szigetelés egyre elterjedtebbé és szükségesebbé vált az elmúlt évtizedekben, ezért az alkalmazott technológia is ehhez mérten fejlődött. A csapadék távoltartása mellett jelentős hangsúlyt kell helyezni a feltörekvő talajvíz elleni védelemre, amelyre kiváló megoldás lehet az injektálási technológia. A házak szigetelése során a falakba fúrt, egyenlő távolságra elhelyezett apró lyukak nem gyengítik a falak szerkezetét, ezeken a réseken keresztül jut befecskendezésre a szigetelőanyag. Ez a vízszintes zárás képes megakadályozni a kapillárisokon át érkező vízutánpótlást, valamint a már falakban jelenlévő vizet is engedi elpárologni. A megfelelően kivitelezett vízszigetelést követően nem csak a falak száradnak ki idővel, hanem az általuk közrefogott terek is szárazabbá válnak. A családi ház szigetelés során esetlegesen felfedezett üregeket cementszuszpenzióval kell feltölteni, ezt követően jöhet az injektálás.

Családi ház szigetelés a vizesedés ellen
A családi ház szigetelés a tetőkre is ki kell, hogy terjedjek, különben felszaporodnak a beázás okozta károk

A házak szigetelése injektálás segítségével három módszerre osztható, így lehet egysoros, kétsoros vagy tömb injektálás. A megfelelő mód kiválasztása a falak minőségétől és vastagságától függ, azonban mindegyikre igaz, hogy a kivitelezési idő viszonylag alacsony.

  • Egysoros injektálás: közepesen nedves falak esetében elegendőnek bizonyulhat, ha a fal alsó részén egyenlő távolságban elhelyezett lyukakat fúrnak. Az alapos tisztítást követően úgynevezett injektáló csonkok kerülnek a furatokba, amelyen keresztül injektálásra kerül a vízzáró anyag. A csonkok természetesen nem maradnak a falban, a folyamat végeztével eltávolításra kerülnek.
  • Kétsoros vagy duplasoros injektálás: magas nedvességtartalmú, felázott falak esetén kerül alkalmazásra. Az egysoros injektáláshoz hasonlóan kerülnek a falba a csonkok, viszont két egymástól nem túl messze elhelyezkedő sorban. A nagy víztaszító képességgel rendelkező anyag falba juttatása emellett történhet nagynyomású injektálással, ha a fal vastagsága és minősége ezt megkívánja. Az effajta családi ház szigetelés zsalu és betonfalak esetében alkalmazott, ha tömör és vastag rétegről van szó.
  • Tömbinjektálás: általában földszint alatti falak szigetelésénél van szükség erre a módszerre, például pincék és garázsok vízszigetelésére. A nedvesség nem csak alulról, hanem oldalról is beszivároghat a falakba, ezért az injektáló anyagot több sorban egymás felett kell bejuttatni a vízmentesítéshez. A házak szigetelése tömbinjektálással segít megelőzni a terek bedohosodását, bepenészedését és a jelen lévő nedvesség megszüntetését.

Az SPC-ISOLATE Hungary Kft. széleskörű megoldást nyújt aljzat és házak szigetelése esetén, igényre szabott tervekkel igyekszünk megvalósítani a legegyedibb elképzeléseket is!

KAPCSOLATFELVÉTEL

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!