Ebben a cikkben:

Bitumenes vízszigetelés

2021. november 24.
3193
Bitumenes vízszigetelés, bitumenes szigetelés szakemberek által, bitumenes lemez segítségével

Az épületek egyik legnagyobb ellensége a víz, ráadásul ez akár több frontról is támadhat, hiszen érkezhet föntről, lentről, vagy netán belülről is. Így elengedhetetlen, hogy valamilyen jó minőségű vízszigeteléssel vegyük fel a harcot a vízzel szemben. Míg régebben ez komoly kihívást jelentett, napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően már számos opció létezik a megfelelő védekezésre. Sok hatékony alapanyag és eljárás közül válogathatunk igényeinknek és épületszerkezetnek megfelelően. Az alábbi cikkünkben az egyik legrégebbi, de máig tökéletesen hatékony vízszigetelő anyagról és eljárásról lesz szó. Ez pedig a bitumenes vízszigetelés, mely az utóbbi időkben a fejlesztéseknek köszönhetően továbbra is az élvonalban szerepel. 

Bitumenes tetőszigetelés, mit kell tudni róla?


Felülről csapadék, alulról különféle intenzitású talajnedvesség, „belülről” pedig a használati víz érheti és károsíthatja az épületszerkezeteket. Így tehát nem is kell különösebben magyarázni, miért is fontos a kiváló minőségű anyagokkal, szakszerűen kivitelezett vízszigetelés. Erre nyújt kézenfekvő megoldást a bitumenes lemez szigetelés.

A gyártás során felhasznált anyag típusától függően megkülönböztetjük a bitumenes és műanyag vízszigetelő lemezeket. A bitumenes szigetelés a garantált rétegvastagsága és a kedvező ár-érték aránya miatt különösen közkedvelt eljárás. Nem túlzás azt állítani, hogy a bitumenes szigetelés már évezredek óta használatos technika, például a hajókat rendszerint ezzel vonták be. A bitumenes szigetelés azóta természetesen rengeteg változáson, fejlesztésen ment keresztül, így napjainkban ez a legelterjedtebb vízszigetelő anyag.

A bitumenes szigetelés kivitelezésére az egyik legegyszerűbb módszer az úgynevezett bitumenes lemez szigetelés. A bitumenes lemez vegyíti a bitument, mint alapanyagot és egyéb anyagok, mint például a műanyag kedvező tulajdonságait. Önmagában a bitumen egy módosított kőzet (gyanta), amely szénhidrogént és különböző származékokat tartalmaz. Ennek köszönhetően kivételesen hatékony vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A bitumenes vízszigetelés folyamatos fejlesztése pedig nem csak a hatékonyság terén hozott eredményeket. Ezzel együtt a felhasználási lehetőségek is bővültek, valamint az újabb gyártmányok fektetése is egyszerűbb, mint régen. 

A bitumen lemez alkalmazható: 

  • lapostető szigetelésénél, felújításánál, 
  • csapadékvíz elleni védelemnél, 
  • pincék és teraszok vízszigetelésénél, 
  • zöldtetők kialakításánál is. 

bitumenes szigetelés kialakítása

A bitumenes lemez szigetelés technológia legfőbb előnyei

  • A bitumenes szigetelés során bevett eljárás, hogy a műanyag alapú szigetelőkkel szemben két rétegben is elhelyezzük a lemezeket. A lemezek kiválasztásánál figyelembe kell venni a célterület különleges igényeit, mert ezek a tényezők befolyásolják, hogy milyen típusú és vastagságú anyagot kell használni. Új építésű épületek földszinti aljzatszigetelésénél a legtöbb esetben elegendő egy réteg, ha legalább 4 mm vastagságú a szigetelőlemez. Azonban mindenképp két réteg szükséges, ha a lemez vastagsága ettől vékonyabb. Ez azért lényeges, mert a bitumenes lemez kedvező tulajdonságai így még inkább kifejtik hatásukat, a dupla réteg dupla biztonságot jelent.
  • Függőleges szigetelésnél, illetve hajlatok esetében modifikált bitumen lemez alkalmazása ajánlott. Olyan helyeken is, ahol a talajvíz, talajnedvesség, kapillárisok ellen is védekezni kell, úgy mint a  pince, garázs esetén. A modifikált bitumenes lemez mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb, mint műanyag társaié. Rendkívül jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem zsugorodik az idő múlásával sem, így élettartama akár évtizedes távlatokban is mérhető. Ugyanakkor magasabb hő-, UV- vagy olajállóságot, rugalmasságot, jobb hideghajlíthatóságot, nyújthatóságot, szakítószilárdságot képvisel a modifikált bitumenes lemez, mint az úgynevezett oxidált bitumen. 

A bitumenes lemez szigetelés technológia mindennek köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvend az építőiparban. 

KAPCSOLATFELVÉTEL

Bitumenes tetőszigetelés modifikált anyagokkal


A korszerű gyártástechnológiával készülő modifikált bitumenes lemez nélkülözhetetlen a vízszigetelés hatékonyságának növelésében. Azon felül, hogy folyamatos fejlesztéseken esik át és különböző anyagokkal egészítik ki, javul a bitumenes lemez szigetelés vízállósága. A felhasznált modifikált anyagok következtében a biztonságos bitumenes lemez szigetelés technológia nagy vívmányának számít. Felépítése alapján a következő sorrendet követik: tapadásgátló mikrofólia, ezen helyezkedik el a bitumenkeverék, majd a hordozóréteg és végül a felületképző anyag. A tapadásgátló mikrofólia fontos szerepet tölt be a bitumenes lemez tárolása közben: a hosszú tekercsekben tárolt, összegöngyölített lemezeket megóvja az összeragadástól. A bitumenes tetőszigetelés kialakításakor sem szükséges ezt a fóliát lehúzni, hiszen az irányított hő hatására leolvad róla.
A bitumenes lemezfedés tulajdonságai alapján két csoportra osztható: APP (attaktikus polipropilén), az SBS (sztirol butadén sztirol) és az EPM (etilén propilén kaucsuk). Az APP bitumenes lemez szigetelés technológia jellemzője, hogy nagy rugalmasságú, könnyen bedolgozható a felületbe és jól ellenáll az idő múlásának. Hűvösebb környezeti körülmények között is bedolgozható, ebből adódóan pedig nem válik fel vagy lágyul meg a nyári nagy melegben ez a fajta bitumenes vízszigetelés. Az SBS bitumen lemez lényegesen elasztikusabb, ezáltal lágyabb, mint az APP, így nagy hidegben is rugalmas marad. Szintén nagy ellenállóságot mutat az öregedéssel szemben. Az EPM lemezek pedig egyesítik az APP és az SBS anyagok legjobb tulajdonságait, nem igényelnek UV-fénnyel szembeni védelmet, kedvező hideghajlíthatósággal bírnak, magas fokig hőállóak és rugalmasak, valamint a nagy szakítószilárdság mellett könnyedén összeépíthetők más bitumenes szigetelés lemezekkel.

bitumenes vízszigetelés

A bitumenes vízszigetelés fontos tulajdonságai


  • Szakítószilárdság: az a mechanikai feszültség, ami ahhoz szükséges, hogy elszakítható legyen a szigetelőanyag. Ez a tulajdonság jelentősen függ a hőmérséklettől, illetve maga a hordozóanyag is befolyásolja.
  • Hideghajlíthatóság: szintén egy hőmérsékletfüggő tulajdonság, ami azt jelzi, hogy mennyire hajlítható a szigetelőanyag adott hőfokon anélkül, hogy sérülne (repedés, törés).
  • Lágyuláspont: magas hőmérsékleti terhelés esetén mi az a pont, ahol a szigetelőanyag túlságosan elasztikussá válik.
  • Hőállóság : a magas értékekkel rendelkező szigetelőanyagok tartósabbak, valamint gyorsabban és eredményesebben beépíthetők a területre.
  • Hordozóréteg: az az anyag, amelyre felkerül a bitumenréteg. Javában meghatározza a lemezek tulajdonságait, kiválasztásuk pedig legtöbbször az épületszerkezet tulajdonságainak megfelelően kerül kiválasztásra. Anyagát tekintve lehet üvegszövet vagy üvegfátyol, nyerspapír, alumínium vagy réz, illetve poliészter is.

A bitumenes vízszigetelés elengedhetetlen elemei a páratechnikai lemezek, amelynek két fajtáját különböztetjük meg:

  • Páranyomást kiegyenlítő lemez: elvezeti és elosztja a jelenlévő páratartalmat, emellett pedig felépítésének köszönhetően biztosítja a megfelelő szellőzést is.
  • Párazáró lemez: födémszerkezeten rögzített alumíniumfólia betét, amely megakadályozza, hogy a nedvesség bejusson a bitumenes vízszigetelés rétegei közé.

Bitumenes zsindelyfedés

A 90-es években Magyarországon is megjelent és gyorsan népszerűvé vált a bitumenes zsindelyfedés. A bitumenes tetőszigetelés ezen formája tulajdonképpen egy többrétegű, üveg-, vagy műanyag szöveterősítésű modifikált bitumenes lemezekből álló réteget jelent. Ezek felső felülete többnyire színezett, keramizált pala-, vagy bazaltőrleménnyel van bevonva. A bitumenes zsindelylemezek többféle alakban színben kerülnek forgalomba. 

Előnyei közé tartozik, hogy 

  • kifejezetten könnyű, 
  • emellett rugalmas, jól hajlik, 
  • könnyen méretre szabható, 
  • alakítható és illeszthető. 

Így szinte bármilyen felületet be lehet takarni vele, akár bonyolultabb formájú tetőket is. A bitumenes zsindely lapok kedvező tulajdonságai nem romlanak az idő múlásával sem. Ez a fajta bitumenes szigetelés teljesen kizárja a nedvesség bejutását, a színes ásványi zúzalék pedig védi a tetőt az UV sugárzás ellen is. Ütésálló anyag, amelyben nem tesz kárt a jégeső, vagy a szél, ráadásul még hangszigetelő képessége is említésre méltó. Kiváló alternatívát kínál olyan helyzetekben, amikor a bitumenes lemez szigetelés technológia nem alkalmazható. 

jó választás a bitumenes vízszigetelés
A bitumenes vízszigetelés az egyik legjobb választás lapostetők szigetelésére 

Mire kell figyelni bitumenes vízszigetelés kialakítása során? 

Az első és legfontosabb dolog bitumenes tetőszigetelés kialakítása kapcsán, hogy mindig olyan emberek végezzék a munkálatokat, akiknek megvan ehhez a kellő tapasztalatuk és szaktudásuk. A bitumenes lemez szigetelés technológia noha nem tartozik a legbonyolultabb eljárások közé, mégsem érdemes hozzáértés hiányában hozzálátni. Elég néhány apró hiba, vagy figyelmetlenség és a bitumenes vízszigetelés nem fogja tudni megvédeni otthonát a víztől, könnyedén plusz költségekbe verheti magát.

Összeszedtünk néhányat a legfontosabb szempontok közül, melyek irányelvként szolgálnak a bitumenes tetőszigetelés során:

  • Az egyik dolog, aminek mindenképp eleget kell tenni a bitumenes lemezfedés előtt, az az, hogy a lemezeket sima, száraz, jól előkészített felületre vigyük fel.
  • Ezután egy bitumenes alapozó réteget kell felvinni a felületre ecsettel, vagy szóróberendezéssel, ez az úgynevezett kellősítés. Ennek elsődleges oka, hogy ha a teljes felületen leolvasztjuk, akkor a bitumenes lemez nem tud elmozdulni a későbbiekben sem az aljzat felett, tehát a jobb tapadását segítjük elő ezzel az eljárással. 
  • A lemezeket alul lánghegesztővel felmelegítjük, hogy jobban ragadjon a felülethez. Ez az a fázis, ahol leginkább szükség van a szakemberek tapasztalataira, hiszen a bitumenes lemezfedés ezen munkafolyamata nemcsak veszélyes, de rendkívüli precizitást, odafigyelést is igényel. 
  • A lemezek lerakásakor ügyelni kell az átfedésekre, ami több réteg esetén kiemelten fontos.  

Eső előtt köpönyeg. Válassza Ön is az SPC-ISOLATE Hungary Kft-t!


Az SPC-ISOLATE Hungary Kft. Magyarország egyik leginnovatívabb és legdinamikusabban fejlődő víz-, és hőszigeteléssel foglalkozó vállalkozása. Szolgáltatásaink széles palettáját kínáljuk ügyfeleinknek, melybe beletartozik többek között:

  • járható és nem járható lapostetők,
  • terasztetők hő- és csapadékvíz elleni szigetelése;
  • talajjal érintkező épületrészek hő- és víz elleni szigetelése;
  • zöldtetők hő- és víz elleni szigetelése vagy régi elavult tetőszigetelések felújítása utólagos hőszigeteléssel is; 
  • bitumenes vízszigetelés.

Mindezt az ország egész területén.

Ha Ön is szeretné teljesen új építésű, vagy felújításra szoruló lakására, üzlethelyiségére, vagy bármilyen gazdasági épületre, akár egész üzemekre új bitumenes vízszigetelés kialakítását, akkor nincs is más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot!

Ezt megteheti telefonon, e-mailben, vagy weboldalunkon keresztül is! Kollégáink készségesen állnak rendelkezésére!

Kapcsolat

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása