Ebben a cikkben:
Témák

Bitumenes vízszigetelés

2021. november 24.
102
Bitumenes vízszigetelés, bitumenes szigetelés szakemberek által, bitumenes lemez segítségével

Az épületek egyik legnagyobb ellensége a víz, ráadásul ez akár több frontról is támadhat, hiszen érkezhet föntről, lentről, vagy netán belülről is. Így elengedhetetlen, hogy valamilyen jó minőségű vízszigeteléssel vegyük fel a harcot a vízzel szemben. Míg régebben ez komoly kihívást jelentett, napjainkban a technológia fejlődésének köszönhetően már számos opció létezik a megfelelő védekezésre. Sok hatékony alapanyag és eljárás közül válogathatunk igényeinknek és épületszerkezetnek megfelelően. Az alábbi cikkünkben az egyik legrégebbi, de máig tökéletesen hatékony vízszigetelő anyagról és eljárásról lesz szó. Ez pedig a bitumenes vízszigetelés, mely az utóbbi időkben a fejlesztéseknek köszönhetően továbbra is az élvonalban szerepel. 

Bitumenes tetőszigetelés, mit kell tudni róla?


Felülről csapadék, alulról különféle intenzitású talajnedvesség, „belülről” pedig a használati víz érheti és károsíthatja az épületszerkezeteket. Így tehát nem is kell különösebben magyarázni, miért is fontos a kiváló minőségű anyagokkal, szakszerűen kivitelezett vízszigetelés. Erre nyújt kézenfekvő megoldást a bitumenes lemez szigetelés.

A gyártás során felhasznált anyag típusától függően megkülönböztetjük a bitumenes és műanyag vízszigetelő lemezeket. A bitumenes szigetelés a garantált rétegvastagsága és a kedvező ár-érték aránya miatt különösen közkedvelt eljárás. Nem túlzás azt állítani, hogy a bitumenes szigetelés már évezredek óta használatos technika, például a hajókat rendszerint ezzel vonták be. A bitumenes szigetelés azóta természetesen rengeteg változáson, fejlesztésen ment keresztül, így napjainkban ez a legelterjedtebb vízszigetelő anyag.

A bitumenes szigetelés kivitelezésére az egyik legegyszerűbb módszer az úgynevezett bitumenes lemez szigetelés. A bitumenes lemez vegyíti a bitument, mint alapanyagot és egyéb anyagok, mint például a műanyag kedvező tulajdonságait. Önmagában a bitumen egy módosított kőzet (gyanta), amely szénhidrogént és különböző származékokat tartalmaz. Ennek köszönhetően kivételesen hatékony vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A bitumenes vízszigetelés folyamatos fejlesztése pedig nem csak a hatékonyság terén hozott eredményeket. Ezzel együtt a felhasználási lehetőségek is bővültek, valamint az újabb gyártmányok fektetése is egyszerűbb, mint régen. 

A bitumen lemez alkalmazható: 

 • lapostető szigetelésénél, felújításánál, 
 • csapadékvíz elleni védelemnél, 
 • pincék és teraszok vízszigetelésénél, 
 • zöldtetők kialakításánál is. 

bitumenes szigetelés kialakítása

A bitumenes lemez szigetelés technológia legfőbb előnyei

 • A bitumenes szigetelés során bevett eljárás, hogy a műanyag alapú szigetelőkkel szemben két rétegben is elhelyezzük a lemezeket. A lemezek kiválasztásánál figyelembe kell venni a célterület különleges igényeit, mert ezek a tényezők befolyásolják, hogy milyen típusú és vastagságú anyagot kell használni. Új építésű épületek földszinti aljzatszigetelésénél a legtöbb esetben elegendő egy réteg, ha legalább 4 mm vastagságú a szigetelőlemez. Azonban mindenképp két réteg szükséges, ha a lemez vastagsága ettől vékonyabb. Ez azért lényeges, mert a bitumenes lemez kedvező tulajdonságai így még inkább kifejtik hatásukat, a dupla réteg dupla biztonságot jelent.
 • Függőleges szigetelésnél, illetve hajlatok esetében modifikált bitumen lemez alkalmazása ajánlott. Olyan helyeken is, ahol a talajvíz, talajnedvesség, kapillárisok ellen is védekezni kell, úgy mint a  pince, garázs esetén. A modifikált bitumenes lemez mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb, mint műanyag társaié. Rendkívül jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem zsugorodik az idő múlásával sem, így élettartama akár évtizedes távlatokban is mérhető. Ugyanakkor magasabb hő-, UV- vagy olajállóságot, rugalmasságot, jobb hideghajlíthatóságot, nyújthatóságot, szakítószilárdságot képvisel a modifikált bitumenes lemez, mint az úgynevezett oxidált bitumen. 

A bitumenes lemez szigetelés technológia mindennek köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvend az építőiparban. 

KAPCSOLATFELVÉTEL

Bitumenes zsindelyfedés

A 90-es években Magyarországon is megjelent és gyorsan népszerűvé vált a bitumenes zsindelyfedés. A bitumenes tetőszigetelés ezen formája tulajdonképpen egy többrétegű, üveg-, vagy műanyag szöveterősítésű modifikált bitumenes lemezekből álló réteget jelent. Ezek felső felülete többnyire színezett, keramizált pala-, vagy bazaltőrleménnyel van bevonva. A bitumenes zsindelylemezek többféle alakban színben kerülnek forgalomba. 

Előnyei közé tartozik, hogy 

 • kifejezetten könnyű, 
 • emellett rugalmas, jól hajlik, 
 • könnyen méretre szabható, 
 • alakítható és illeszthető. 

Így szinte bármilyen felületet be lehet takarni vele, akár bonyolultabb formájú tetőket is. A bitumenes zsindely lapok kedvező tulajdonságai nem romlanak az idő múlásával sem. Ez a fajta bitumenes szigetelés teljesen kizárja a nedvesség bejutását, a színes ásványi zúzalék pedig védi a tetőt az UV sugárzás ellen is. Ütésálló anyag, amelyben nem tesz kárt a jégeső, vagy a szél, ráadásul még hangszigetelő képessége is említésre méltó. Kiváló alternatívát kínál olyan helyzetekben, amikor a bitumenes lemez szigetelés technológia nem alkalmazható. 

jó választás a bitumenes vízszigetelés
A bitumenes vízszigetelés az egyik legjobb választás lapostetők szigetelésére 

Mire kell figyelni bitumenes vízszigetelés kialakítása során? 

Az első és legfontosabb dolog bitumenes tetőszigetelés kialakítása kapcsán, hogy mindig olyan emberek végezzék a munkálatokat, akiknek megvan ehhez a kellő tapasztalatuk és szaktudásuk. A bitumenes lemez szigetelés technológia noha nem tartozik a legbonyolultabb eljárások közé, mégsem érdemes hozzáértés hiányában hozzálátni. Elég néhány apró hiba, vagy figyelmetlenség és a bitumenes vízszigetelés nem fogja tudni megvédeni otthonát a víztől, könnyedén plusz költségekbe verheti magát.

Összeszedtünk néhányat a legfontosabb szempontok közül, melyek irányelvként szolgálnak a bitumenes tetőszigetelés során:

 • Az egyik dolog, aminek mindenképp eleget kell tenni a bitumenes lemezfedés előtt, az az, hogy a lemezeket sima, száraz, jól előkészített felületre vigyük fel.
 • Ezután egy bitumenes alapozó réteget kell felvinni a felületre ecsettel, vagy szóróberendezéssel, ez az úgynevezett kellősítés. Ennek elsődleges oka, hogy ha a teljes felületen leolvasztjuk, akkor a bitumenes lemez nem tud elmozdulni a későbbiekben sem az aljzat felett, tehát a jobb tapadását segítjük elő ezzel az eljárással. 
 • A lemezeket alul lánghegesztővel felmelegítjük, hogy jobban ragadjon a felülethez. Ez az a fázis, ahol leginkább szükség van a szakemberek tapasztalataira, hiszen a bitumenes lemezfedés ezen munkafolyamata nemcsak veszélyes, de rendkívüli precizitást, odafigyelést is igényel. 
 • A lemezek lerakásakor ügyelni kell az átfedésekre, ami több réteg esetén kiemelten fontos.  

Eső előtt köpönyeg. Válassza Ön is az SPC-ISOLATE Hungary Kft-t!


Az SPC-ISOLATE Hungary Kft. Magyarország egyik leginnovatívabb és legdinamikusabban fejlődő víz-, és hőszigeteléssel foglalkozó vállalkozása. Szolgáltatásaink széles palettáját kínáljuk ügyfeleinknek, melybe beletartozik többek között:

 • járható és nem járható lapostetők,
 • terasztetők hő- és csapadékvíz elleni szigetelése;
 • talajjal érintkező épületrészek hő- és víz elleni szigetelése;
 • zöldtetők hő- és víz elleni szigetelése vagy régi elavult tetőszigetelések felújítása utólagos hőszigeteléssel is; 
 • bitumenes vízszigetelés.

Mindezt az ország egész területén.
Ha Ön is szeretné teljesen új építésű, vagy felújításra szoruló lakására, üzlethelyiségére, vagy bármilyen gazdasági épületre, akár egész üzemekre új bitumenes vízszigetelés kialakítását, akkor nincs is más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot! Ezt megteheti telefonon, e-mailben, vagy weboldalunkon keresztül is! Kollégáink készségesen állnak rendelkezésére!

KAPCSOLATFELVÉTEL

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!